Hvad er søvnapnø?

Hvad er søvnapnø?

Tre gode og stærke facts om søvnapnø:

1. Søvnapnø er en søvnforstyrrelse, der forårsager gentagne pauser i vejrtrækningen under søvn. Disse pauser kan vare fra få sekunder til over et minut og kan forekomme flere gange i timen.

2. Søvnapnø påvirker op til 3-7% af den voksne befolkning, hvilket gør det til en ret udbredt søvnrelateret lidelse.

3. Ubehandlet søvnapnø kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser, herunder øget risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde, diabetes og andre kroniske lidelser.

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en søvnforstyrrelse, der karakteriseres ved gentagne pauser i vejrtrækningen under søvn. Disse pauser kan forekomme på grund af to hovedårsager: obstructive sleep apnea (OSA), hvor luftvejene bliver blokeret under søvn, og central sleep apnea (CSA), hvor hjernen ikke sender de rette signaler til åndedrætsmusklerne.

Hvor almindeligt er søvnapnø?

Selvom mange mennesker måske ikke er opmærksomme på det, er søvnapnø faktisk ret udbredt. Det skønnes, at op til 3-7% af den voksne befolkning lider af søvnapnø, og forekomsten stiger med alderen og hos personer med visse risikofaktorer som overvægt, rygning og familiehistorie af søvnapnø.

Er søvnapnø farligt?

Ja, ubehandlet søvnapnø kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. De gentagne pauser i vejrtrækningen kan føre til nedsat ilttilførsel til vitale organer, herunder hjernen og hjertet. Dette kan øge risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde, højt blodtryk, diabetes og andre sundhedsmæssige problemer. Derudover kan søvnapnø forringe søvnkvaliteten og føre til træthed, dagtræthed og nedsat livskvalitet.

Hvad kan man gøre, hvis man har søvnapnø?

Hvis man mistænker, at man har søvnapnø, er det vigtigt at søge professionel hjælp og få en korrekt diagnose. En søvnapnø-test, også kendt som polysomnografi, kan udføres for at evaluere søvnapnøens sværhedsgrad og bestemme den bedste behandling.

Behandlingsmuligheder for søvnapnø inkluderer:

1. CPAP-terapi: Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) er en effektiv behandling, hvor en maskine leverer en konstant strøm af luft gennem en maske for at holde luftvejene åbne under søvn.

2. BiPAP-terapi: Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP) er en variation af CPAP-terapi, der leverer to forskellige trykniveauer, én til indånding og én til udånding, hvilket kan være mere behageligt for nogle patienter.

3. Livsstilsændringer: At tabe sig, undgå alkohol og rygning, og sove på siden i stedet for på ryggen kan alle hjælpe med at reducere symptomerne på søvnapnø.

Ved at søge professionel hjælp og følge en passende behandlingsplan kan man effektivt styre symptomerne på søvnapnø og forbedre søvnkvaliteten samt reducere risikoen for alvorlige helbredsproblemer. Hos Sengeverden.dk tilbyder vi et udvalg af kvalitetssenge, der kan hjælpe med at skabe det ideelle søvnmiljø for personer med søvnforstyrrelser som søvnapnø. Besøg vores hjemmeside i dag for at finde den perfekte seng til en sund og genopladende søvnoplevelse.

 

 

Kilde: https://aasm.org/resources/factsheets/sleepapnea.pdf

Læs næste

Hvad er kerne søvn?
Hvilken størrelse har en gæsteseng?

Bestil en ny seng, og vi planter et nyt træ i naturen

Hver gang du køber en ny seng fra SÖVNN, planter vi et nyt træ i den danske natur i samarbejde med skovrejsnings NGOén Growing Trees Network. Træet står i en Stats Folkeskov, der plantes og plejes i fremtiden af Naturstyrelsen .På den måde kan vi sammen passe på og bidrage til den danske natur og dyrelivet.