Hvorfor sveder man om natten? De mest almindelige årsager

Hvorfor sveder man om natten? De mest almindelige årsager

Det er ikke unormalt at vågne op og opdage, at du har svedt i løbet af natten. Men hvorfor sker det egentlig? Nattesved kan være et enkeltstående fænomen eller en tilbagevendende udfordring, som påvirker din søvn og dit velvære. I dette blogindlæg går vi i dybden med, hvorfor man sveder om natten, og hvad der kan gøres ved det.

1. Kropstemperatur og søvnfaser

Kroppens temperaturregulering ændrer sig naturligt i løbet af natten. I de dybe søvnstadier falder kropstemperaturen, men hvis denne proces forstyrres, kan kroppen reagere ved at svede. Det er en del af den naturlige biologiske rytme, men visse faktorer kan gøre kroppen "forvirret" og få den til at overproducere varme.

Hvis du sover for varmt, eller hvis din seng ikke tillader kroppen at komme af med overskudsvarme, kan det føre til nattesved. En dårlig søvnrytme eller mangel på dyb søvn kan også spille ind. Du kan læse mere om vigtigheden af dyb søvn her.

2. Hormonelle forandringer

Hormoner har stor betydning for kropstemperaturen. Særligt kvinder i overgangsalderen oplever nattesved pga. lavere østrogenniveauer, som påvirker kroppens evne til at regulere varme. Men også under menstruation og graviditet kan hormonelle udsving føre til svedeture om natten.

Hos mænd kan fald i testosteron og visse medicinske behandlinger give lignende symptomer. Hvis du oplever vedvarende nattesved uden nogen oplagt forklaring, kan det være en god ide at tale med din læge.

3. Stress og psykisk uro

Når du er stresset eller har tankemylder, sætter kroppen sig i en lettere alarmberedskab, selv når du sover. Det kan føre til øget hjerterytme og svedproduktion. Mange oplever, at de sveder mere i perioder med arbejdspres, personlige problemer eller generel uro.

Tip: Prøv at skabe en fast og rolig aftenrutine. Undgå skærme og skab et trygt sovemiljø. En komfortabel seng med god støtte og åndbarhed kan også bidrage til bedre søvn.

4. Sygdom og medicin

Nogle sygdomme, som infektioner eller autoimmune lidelser, kan forårsage nattesved. Det samme gælder visse former for medicin som antidepressiver, febernedsættende midler og hormonterapi.

Hvis du pludselig begynder at svede meget om natten uden ændringer i dine omgivelser eller vaner, og det varer ved, bør du kontakte din læge og få det undersøgt nærmere.

5. Sengen og sengetøjet

Det lyder simpelt, men mange sveder om natten, fordi deres seng og sengetøj ikke passer til deres behov. Madrasser og topmadrasser i materialer, der ikke er åndbare, holder på varmen og kan skabe et "drivhus" omkring kroppen. Det samme gælder dyner og puder lavet af syntetiske stoffer.

Tip: Vælg en topmadras i latex eller med kølende egenskaber og sov med sengetøj i bomuld eller bambus. Det giver et mere åndbart sovemiljø og forebygger nattesved.

Afslutning

Nattesved kan have mange årsager – fra naturlige fysiologiske processer til stress og omgivelser, der ikke passer til dine behov. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre. Ved at optimere dit sovemiljø og vælge den rette seng og topmadras, kan du reducere nattesved og få en mere stabil og uforstyrret søvn.

Vil du have hjælp til at finde den rigtige seng, der holder dig kølig hele natten? Se vores udvalg af kontinentalsenge med ergonomiske komfortzoner og åndbare materialer.

Læs næste

Sveder om natten? Her er 7 mulige årsager – og hvad du kan gøre ved det
Vågner du om natten? Her er 6 typiske årsager

Bestil en ny seng, og vi planter et nyt træ i naturen

Hver gang du køber en ny seng fra SÖVNN, planter vi et nyt træ i den danske natur i samarbejde med skovrejsnings NGOén Growing Trees Network. Træet står i en Stats Folkeskov, der plantes og plejes i fremtiden af Naturstyrelsen .På den måde kan vi sammen passe på og bidrage til den danske natur og dyrelivet.